Chalons-en-Champagne

Chalons-en-Champagne är en stad ungefär 15 mil öster om Paris.
Chalons-en-Champagne karta Chalons-en-Champagne karta 2

Det är inte den största staden i Champagne men den är ändå utsedd till ”huvudstaden” i Champagne. Det här är precis som de flesta städer i Frankrike en gammal stad. Men tittar man i gamla kartor kommer ni inte hitta den för fram till 1995 hette staden Chalon-sur-Marne. Frankrike har ju ett väldigt logiskt sätt att namnge sina städer och det där som står efter dvs sur-marne betyder helt enkelt på Marne, floden som rinner genom staden.

Champagne ville under 90-talet stärka sitt varumärke och sin region genom att skapa en huvudstad. Då valdes Chalon-sur Marne att få den fina äran att byta namn till Chalons-en-Champagne. Att de inte valde någon av de större städerna i området, Reims eller Troyes, berodde på att Handelskammaren hade sitt säte här. Staden var dessutom redan etablerad som huvudstad iom sin stora skördemarknad i början av september.
Marknaden ja… den drar enorma mängder besökare (mer än 200000) till staden vilket gör att september är en dyr månad att besöka trakten i. Vi har besökt orten flera gånger och jag kan varmt rekommendera ett besök hit i oktober. Då är det lugnt och skönt och priserna är klart trevliga. Uteserveringarna är alltid öppna i Frankrike så det gör ingen skillnad över när man åker.

Vill man däremot vara med i skördefester och de enorma mängder Champagne som flödar i september, öppna stora plånboken och åk hit för det är en folkfest.

IMG_4967

En Triumfbåge hittar man även i Chalons-en-Champagne förstås. Det finns ett antal stora bågar i flera städer än Paris. De är dock inte lika stora som den i Paris men nog så vackra ändå. Den här är placerad vid den södra infarten i staden.

IMG_4974 IMG_4975 IMG_4985

Staden är en härlig blandning av byggnader och det sprakar av härliga varma färger och byggnadstilar.

IMG_5009 IMG_5020
Floden Marne rinner genom staden och dyker upp lite här och där. Den bidrar dessutom till färgprakten för vattnet är rejält mörkgrönt.
Trots drygt 45000 invånare är känslan en småstad. Här har man gott om tid och det går att strosa runt i lugn och ro. Romantiken flödar i den här staden, man ser par hand i hand och det finns många fina vägar, broar, torg som är klart strosvänliga.

Kan passa på att ge ett shoppingtips.
IMG_4978
På 4 Rue Gobbet Boissell hittar ni en himla mysig antikaffär, Antiquités Pierrejean, med både möbler och annat mojs som är klart trevligt att besöka. Även här är det skillnad på priser om man kommer före eller efter september.

Härliga parker och planteringar hittar man här också. Fransmännen är duktiga på sina gröna rum, de har både lekfullhet och smakfullhet som ledord när de planterar.

IMG_4966

Chalons-en-Champagne har förstås en katedral också, Saint-Etienne. Den har stått på plats sen 1000talet så här finns en massa historia i väggarna. Jag är lika fascinerad varje gång jag besöker en av de Franska katedralerna med alla statyer och fina utsirade fasader – att de överlevt så många krig.
IMG_5012

Passa på att ta en långhelg här i oktober, då får ni mycket semester för pengen. Även om staden är fin, passa på att åka runt på den fina landsbygden runt staden. Eller gör det självklara – besök en vingård och provsmaka deras underbara bubbel.
Välkommen till huvudstaden i Champagne.

 

 

 

Det här inlägget postades i Champagne-Ardenne, historiskt, Miljö, shopping, Storstad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>