Galerie Vivienne

Galerie Vivienne är en riktig liten tårtsmula av elegans. Rent krasst är den en shoppinggalleria men den är så långt ifrån dagens moderna gallerior man kan komma.
Den ligger bra till mitt i 2 Arr och i närheten av flera utflyktsmål, bl.a Louvren och Les Halles.
FullSizeRender-1 FullSizeRender

Den här gallerian ritades av François-Jean Delannoy och stod klar redan 1823 och jag tror inte så mycket ändrats sen dess. Det var ett riktigt populärt ställe under många år men konkurrerades ut av Madeleine och Champs-Èlysèes i slutet av 1870 talet. I mitten av 1960 talet vände det dock och gallerian fylldes återigen med butiker.

IMG_5123

Här hittar man inga storslagna glasportar eller skyltfönster utan en ganska diskret fasad döljer gallerian utifrån. Men inuti är det 176 meter underbara vyer. Gallerian är fullsmockad med små butiker och sedan Jean Paul Gaultier öppnade sin butik här 1986 har besökarna varit frekventa här. Det ordnas både event och utställningar här numera och det är ett bra ställe att sitta en stund (läs länge) med en kopp kaffe och spana in folk.

IMG_5124 IMG_5125

När vi var här så var det ett väldigt hysch hysch pga spännande fotografering och det var flera vakter på plats för att hålla koll på vart våra kameror riktades. Är ganska säker dock på att bilderna hamnade i en av de stora tidningarna med 4 bokstäver i sitt namn.

IMG_5126 bokhandel
portal vivienne

Hit kan man gå lika gärna för att titta på folk som för att handla, en het sommardag i Paris är det här dessutom behagligt svalt.

gammal vivienne
Frångår mina regler att bara använda egna bilder och lånar en bild från Wikipedia – en underbar bild från tiden då Galerie Vivienne var nybyggt. 

Vill ni läsa mer om vilka butiker ni hittar här eller ha reda på öppettider o.dyl kan ni få all info här.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i historiskt, Paris, Storstad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>