Lyon

Lyon är väldigt smidigt att ta sig till. Flera flygplatser i närheten, gott om tåg och rejäl motorväg ända fram.
Kartbild Lyon
Lyon är Frankrikes näst största stad så det går tätt med tågen hit. ”Näst största” är en titel de slåss med Marseille om. Oavsett om staden har plats 2 eller 3 är det helt klart en storstad med sina nästan 1,8 miljoner invånare. Trots det känns den här stan som något helt annat än en storstad. Vi bodde utanför staden och kom med buss och nog är staden stor till ytan. Men stadskärnan är mysig och trevlig. Det kanske beror på att det rinner två stora floder, Sâone och Rhône, genom centrum och ger en luftig känsla. Utefter Rhône finns det massor mysiga sittplatser och restauranger och de har gott om besökare.
IMG_4296 IMG_4297 IMG_4294 IMG_4298

 

Lyon har rykte om sig att vara Frankrikes gastronomiska huvudstad så här kan man hitta gott om god mat. Vi valde att gå iväg från centrum och letade upp en uteservering i studentkvarteren. Där brukar man hitta enkel god mat för liten peng och så var det även här. Misstänker att vi varit lika nöjda vart vi än gått för menyerna såg lovande ut vid de flesta restaurangerna.
Lyon har varit en textilstad och de gamla textilfabrikerna är idag omgjorda till dyra häftiga bostäder med stoooora fönster. Kvarteren däromkring är ett myller av häftiga butiker med hantverk och udda prylar som det är kul att strosa i.
Lyon har en mängd härliga gränder och vindlande trappor som helt klart lönar sig att vandra i.
IMG_4277 IMG_4278 IMG_4279 IMG_4283 IMG_4293
Trapporna upp till katedralen på berget är värd varenda steg – utsikten därifrån är suverän och Notre Dame de Fourviere är en vacker byggnad.

Mellan floderna ligger centrum som trots att staden är mer än 2000 år gammal känns ganska ”modern” med ett trevligt torg i mitten med annorlunda fontäner och nivåskillnader. Något som slog oss när vi gick där var tempot. Folk gick i lugn takt, inte en enda av den där småspringade kontorsklädda såg vi. Klart godkänt för det Lyon!
IMG_4273

 

 

 

Det här inlägget postades i historiskt, matställe, Rhône-Alpes, Storstad, utsikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>