Marseille

Marseille är, vad många kanske inte tänker på vid ett besök, en av Frankrikes största städer.  Det beror på Marseilles förhållandevis lilla stadskärna. Det är i enorma förortskomplex de flesta bosatta hittas.
Marseille slåss med Lyon om platsen som den näst största staden efter Paris. Just nu ligger Lyon något före.
Däremot är Marseille Frankrikes äldsta stad. Den grundades redan på 600-talet av grekerna så även om platsen varit bebodd i mer än 30000 år så anses staden varit grundad då.

Karta Marseille Marseille karta2

Marseille har en enorm hamn med trafik åt flera håll.  Hamnen bidrog till att Marseille har dragits med ett rätt så dåligt rykte under många år. För några år sen togs dock beslutet att städa bort det ryktet. Många butiker och lägenheter med tvivelaktiga affärer tömdes vid hamnen och fler poliser anställdes. Det har gjort att Marseille är en stad man känner sig lika trygg i som i andra storstäder – i alla fall i de gamla cityområdena.

brant backe mysig gränd
Restaurant Marco typ trappaNotre Dame la Garde

Marseille är en väldigt vacker gammal stad. När vi besökte staden 2012 var det renoveringar på gång överallt och det är nog i senaste laget. Väldigt många hus har fått stå utan underhåll onödigt länge och kommer inte gå att rädda. Men de gör ett bra jobb för att fixa det som går.
Marseille är också en väldigt backig stad. Kusten är väldigt brant här så när man lämnar hamnen så går det rejält uppför. Men det är helt klart värt att ta sig upp.  För visst måste man upp till Notre-Dame de la Garde där jungfru Maria har vakat över staden sen 1870. Det finns tåg att åka upp om man vill eller inte kan för även om det bara är 154 meters höjdskillnad så är det rätt så brant. Detta upptäckte vi när vi gick runt hörnet till sista trappan.

La Nouvelle Major är ännu en fantastisk fin katedral från ung samma tid som är klart lättare att ta sig till. Den ligger nämligen precis bakom de centrala delarna nere vid vattnet.  Den består egentligen av en ny och en gammal del men den gamla är stängd för besökare men den nya (tillverkad sent 1800-tal) är öppen för besökare.

Notre Dame

Något jag också kan rekommendera när man besöker Marseille är att åka på en av de olika rundturerna med båt som erbjuds vid hamnen. Det är en brant kuststräcka så den ses helt klart bäst från vattnet. Många turer erbjuder också bad-stopp i mysiga vikar utan fler människor än de som kommit med båten och en get eller 3.

FullSizeRender-2 FullSizeRender-3 FullSizeRender
Väldigt dåliga bilder här tyvärr men jag tog dem med mobilen genom rutan på båten. Kameran tog ett litet dopp den dagen så det blev inga fler bilder med den. 

Man kan också ta en båttur ut till Château d’If – det är dock inget slott utan byggt som  fästning och var större delen ett fängelse. Det finns också med i berättelsen om Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas. Sedan 1890 har det dock varit öppet för allmänheten.

Marseille är en enastående vacker stad från vattnet och det är runt den lilla viken som det mesta händer i staden.
FullSizeRender-1 infart

Att Marseille är en port mot medelhavet har också gjort att den fått bygga upp ett bra försvar mot både pirater och andra länders båtar. Murarna och en stor del av det försvaret finns fortfarande kvar runt viken och är värt att utforska.

fortet hamn torn
Det är bra utsikt från fortet och om man inte ser tillräckligt från marken kan man klättra upp i tornet… eller nähä… fick man inte det…

Marseille är också en stad som osar kultur och 2013 var den Europeisk kulturhuvudstad. Det finns en hel stadsdel öronmärkt för konstnärer och det är jättemysigt att strosa i på kvällarna. De små butikerna är ofta öppna sent och med lite tur hamnar man på någon av de många innergårdarna där det öppnas spontanbarer och musikcaféer.

konstnärstorg

Marseille får ofta stå tillbaka för sin grannstad på den här kustremsan – Nice. Men varför måste det ena utesluta det andra. Marseille är helt klart värd ett besök. Besök staden med ett öppet sinne och per fot – då kan jag lova er en härlig upplevelse.

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i historiskt, Provence, Storstad, utsikt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>