Eiffeltornet

Det finns nog ingen symbol som är så förknippad med Frankrike som Eiffeltornet. Det som är en lite kul detalj i sammanhanget är att det från början var ämnat för Barcelona men de tackade nej :-)

Eiffeltornet byggprocess

Det tog bara drygt 2 år att bygga det här 324 meter höga tornet som fick vara världens högsta byggnad i hela 41 år.
image image
Att bifoga en karta till den här platsen känns nästan som överkurs. Den syns vida omkring och Paris stad är duktiga på att skylta till sina sevärdheter. Eiffeltornet är en sån där måste-ha-besökt-plats för en Parisbesökare. Men det är lika mycket alla människor som finns omkring tornet som gör upplevelsen. Det är en fantastisk utsikt från toppen, jovisst men du har fin utsikt från flera platser i Paris, utan Eiffeltornets köer.
För vill du upp, ställ in dig på att köa. Under högsäsong, dvs sommar, kan du få köa 2-3 timmar bara för att komma till kassan. Uppe i tornet är det ibland trångt och inte alltid lätt att komma fram till bra utsiktsplats. Det är många selfies som ska knäppas 😉

tornet6
Nu låter jag lite negativ inför ett besök men självklart ska man besöka Eiffeltornet. En solig sommardag är det en perfekt plats för en picknick. Tornet är helt klart häftigt!
tornet4
 Många ”roliga” bilder tas vid tornet och man kan få många goa skratt när man ser allvaret och planeringen som vissa lägger ner för att få den perfekta bilden.  tornet3 tornet2
Att besöka Eiffeltornet på dagtid med en picknick är enligt mig en höjdpunkt men om ni har tid, återvänd gärna på kvällen för tornet är upplyst och är det dessutom lite dimma blir det magiskt vackert. Varje hel timma får man dessutom en ljusshow då ung 20000 lampor sprakar och blinkar på hela tornet.

Runt hela tornet vimlar det av försäljare av små Eiffeltorn. Om ni känner att ni gärna vill ha ett sånt med er hem kan jag lova en sak, de är billigare i alla andra souvernirstånd än just här. 

 

 

 

 

 

Publicerat i historiskt, Paris, Storstad, utsikt | Etiketter , | Lämna en kommentar

Chalons-en-Champagne

Chalons-en-Champagne är en stad ungefär 15 mil öster om Paris.
Chalons-en-Champagne karta Chalons-en-Champagne karta 2

Det är inte den största staden i Champagne men den är ändå utsedd till ”huvudstaden” i Champagne. Det här är precis som de flesta städer i Frankrike en gammal stad. Men tittar man i gamla kartor kommer ni inte hitta den för fram till 1995 hette staden Chalon-sur-Marne. Frankrike har ju ett väldigt logiskt sätt att namnge sina städer och det där som står efter dvs sur-marne betyder helt enkelt på Marne, floden som rinner genom staden.

Champagne ville under 90-talet stärka sitt varumärke och sin region genom att skapa en huvudstad. Då valdes Chalon-sur Marne att få den fina äran att byta namn till Chalons-en-Champagne. Att de inte valde någon av de större städerna i området, Reims eller Troyes, berodde på att Handelskammaren hade sitt säte här. Staden var dessutom redan etablerad som huvudstad iom sin stora skördemarknad i början av september.
Marknaden ja… den drar enorma mängder besökare (mer än 200000) till staden vilket gör att september är en dyr månad att besöka trakten i. Vi har besökt orten flera gånger och jag kan varmt rekommendera ett besök hit i oktober. Då är det lugnt och skönt och priserna är klart trevliga. Uteserveringarna är alltid öppna i Frankrike så det gör ingen skillnad över när man åker.

Vill man däremot vara med i skördefester och de enorma mängder Champagne som flödar i september, öppna stora plånboken och åk hit för det är en folkfest.

IMG_4967

En Triumfbåge hittar man även i Chalons-en-Champagne förstås. Det finns ett antal stora bågar i flera städer än Paris. De är dock inte lika stora som den i Paris men nog så vackra ändå. Den här är placerad vid den södra infarten i staden.

IMG_4974 IMG_4975 IMG_4985

Staden är en härlig blandning av byggnader och det sprakar av härliga varma färger och byggnadstilar.

IMG_5009 IMG_5020
Floden Marne rinner genom staden och dyker upp lite här och där. Den bidrar dessutom till färgprakten för vattnet är rejält mörkgrönt.
Trots drygt 45000 invånare är känslan en småstad. Här har man gott om tid och det går att strosa runt i lugn och ro. Romantiken flödar i den här staden, man ser par hand i hand och det finns många fina vägar, broar, torg som är klart strosvänliga.

Kan passa på att ge ett shoppingtips.
IMG_4978
På 4 Rue Gobbet Boissell hittar ni en himla mysig antikaffär, Antiquités Pierrejean, med både möbler och annat mojs som är klart trevligt att besöka. Även här är det skillnad på priser om man kommer före eller efter september.

Härliga parker och planteringar hittar man här också. Fransmännen är duktiga på sina gröna rum, de har både lekfullhet och smakfullhet som ledord när de planterar.

IMG_4966

Chalons-en-Champagne har förstås en katedral också, Saint-Etienne. Den har stått på plats sen 1000talet så här finns en massa historia i väggarna. Jag är lika fascinerad varje gång jag besöker en av de Franska katedralerna med alla statyer och fina utsirade fasader – att de överlevt så många krig.
IMG_5012

Passa på att ta en långhelg här i oktober, då får ni mycket semester för pengen. Även om staden är fin, passa på att åka runt på den fina landsbygden runt staden. Eller gör det självklara – besök en vingård och provsmaka deras underbara bubbel.
Välkommen till huvudstaden i Champagne.

 

 

 

Publicerat i Champagne-Ardenne, historiskt, Miljö, shopping, Storstad | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Le Closerie des Lilas

Le Closerie des Lilas är så mycket Paris en restaurang kan bli. Här har människor ätit, druckit vin, pratat i pianobaren sedan mitten av 1800talet. Genom åren har man haft gäster med namn Fitzgerald, Hemingway, Dali, Jagger m.fl. Servitören pekar glatt ut deras favoritbord.

Closerie des Lilas hittar man i Montparnasse, alldeles vid utkanten av mitt älskade Jardin du Luxembourg. 
Karta översikt Karta

Här får man flera alternativ, det är nämligen både en pianobar för nattsudd, en restaurang med finmat och ett brasserie med lite mer avslappnad stil (och lägre pris förstås). Oavsett vilket man väljer så får man valuta för pengen. Här är det kvalitet som gäller.

Entren Closerie des Lilas
Baren
En usel bild tyvärr, mitt batteri tog slut så jag bjuder på en mobilbild.
Uteserveringen

Som ni ser är det inget snobbställe, här är alla välkomna och det är verkligen den känslan man får av personalen också. Ett råd dock, ha gott om tid för det tar tid. Det är visserligen något som gäller på de flesta serveringar i Frankrike. Mat är nämligen inget som ska skyndas förbi utan det ska lagas med kärlek och ätas med njutning.

Le Closerie des Lilas är det inga som helst problem att njuta!
Ni hittar restaurangen på 171 Boulevard du Montparnasse – gå dit!

 

Publicerat i historiskt, matställe, Paris, Storstad | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Châtel-Guyon

Châtel-Guyon är en lugn by vid ”porten” till Volcans d’Auvergne.
Châtel-Guyon karta Châtel-Guyon översikt karta
Den här staden har ett för Frankrike unikt ursprung, det har nämligen varken med vin eller jordbruk att göra. Här var det vattnet som var anledningen till att bygga upp en by/stad. Det här är gammalt vulkanområde så när de hittade en källa med en väldigt hög koncentration av magnesium blev det en plats av intresse.

Sedan tidigt 1900tal har därför människor besökt Châtel-Guyon för att få behandlingar av olika slag. Här erbjuds alltifrån rena skönhetsbehandlingar till behandlingar för matsmältningsbesvär och reumatism.

lerbad

Den här bilden lånade jag snällt från Spahotellets hemsida.

Les_thermes_Chatel_Guyon

När vi besökte staden bodde vi inte på Spa-hotellet eller casinot och det kändes nästan som om vi var ensamma i byn. Inte många som rör sig utanför hotellområdet och de som faktiskt gör det skippar nog byn och ger sig ut på utflykt.

På Avenue Baraduc hittar man visserligen några hyfsade restauranger och ett suveränt glass-café.

IMG_4342 IMG_4341Frankrike har generellt bra glass men det här var extra allt :-)

Om man inte vill tillbringa tiden på SPA har man en helt fantastisk natur att utforska. Här hittar man mina favoritberg nämligen Centralmassivet där man bl.a hittar Puy de Dôme. Här är det grönare än grönast och man har enorma ytor att utforska, gärna till fots med vandrarkängor på fötterna. Har man starka ben (eller vill ha det) rekommenderar jag även cykel. Vi tog motorcyklar och det är ett väldigt bra fortskaffningsmedel här :-)

 

 

 

Publicerat i Auvergne, Miljö, natur, vandring | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Hotel du Petit Moulin

Den här veckan fortsätter vi med ett liknande namn som i förra veckan, Hotel du Petit Moulin. Men Moulin i namnet är nog enda likheten. Nu är det nämligen ett hotell, inte en camping, vi tipsar om.
karta petit moulin översikt karta petit moulin

Här besöker vi det mysiga kvarteret Marais, 29/31 Rue de Poitou. Det är Paris äldsta kvarter och helt klart ett av de mysigaste. Här hittar man små mysiga designbutiker blandat med konstgallerier och hantverk. Området är dessutom skyddat så alla gamla handmålade butiksskyltar sparas och det kan lätt bli lite förvirrat.

utsida hörn utifrån

Det här är nämligen inte ett mysigt bageri utan ett urläckert designhotell.

skylt

Det enda som skvallrar om dess rätta sort är en ganska liten skylt med härligt snirklig stil med dess namn. Det är helt klart värt att leta upp det för här hittar man ett riktigt häftigt hotell. Huset är från 1700talet och är från början ett residence. Eftersom huset inte är byggt som hotell från början hittar man massa spännande lösningar och vinklar. Att det är Christian Lacroix som står för inredningen gör det ännu mer häftigt.

Bar sovrum trappa

Här kostar det mer än en slant att bo. Å andra sidan är det generellt dyrt med hotell i Paris så om man ändå ska kosta på sig, är det här stället värt det. Ta åtminstone nån natt, för det finns inget liknande. Ett par tusenlappar får du betala för ett av de enklare dubbelrummen per natt. Men rummen är underbara, personalen är suveräna och läget är toppen. Boka i god tid för det är oftast fullbokat då de bara har 17 rum.

 

Publicerat i hotell, Paris, Storstad | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Camping du Moulin de Mellet

Campingar i Frankrike är ofta väldigt personliga och mysiga. Ofta drivs de av en familj och det märks.
FullSizeRender-1 FullSizeRender-2 FullSizeRender

Strax nordost om Agen, mellan Bordeaux och Toulouse hittar man den 3stjärniga Camping du Moulin de Mellet som drivs av Sophie och Franck. De finns på plats mellan 7 och 23 och alltid med ett leende. Vi stannade några dagar och såg en hel del återkommande besökare och då hade de alltid tid för ett glas vin och lite prat för att välkomna.

IMG_0621
Många ägnade sig tålmodigt åt fiske här, såg ingen få något men det såg mysigt ut ändå.IMG_0636 IMG_0637 IMG_0638 IMG_0641

Den här campingen erbjuder både stugor och campingplatser, fräscha toaletter och fria duschar. När vi var här var det 37-40 grader varmt och då var det skönt med en pool kan jag lova. Här finns det två, en barnpool för de små och en större för oss andra. Som vanligt i Frankrike är det en dusch vid ingången och ett staket runt poolen så det är fräscht vatten.

Campingen är grön och välskött, man har sin egna lilla tomt med häck runt vilket är ganska skönt.

Det finns en liten restaurang på campingen med enklare rätter till bra priser, ölen är kall och vinet fylligt. En liten djurpark finns det också med kaniner, getter, höns mm.

På gångavstånd (4 km) finns det en välsorterad butik och bara en dryg mil bort ligger Agen med ett flertal butiker och sevärdheter.

Ägarna pratar lite engelska men visar tydligt att de uppskattar när man försöker lösa kommunikationen på franska :-)

En himla mysig bonus har de här också. Varje morgon kan man som vanligt beställa bröd. Här behöver man dock inte gå och hämta det i butiken utan kl 8 på morgonen hängdes en liten påse på vår nummerskylt med det bröd vi beställt. Deras pain de cereales var helt underbart goda dessutom med en krispigt god yta och en massa goda frön i. IMG_0633

 

Enjoy :-)

 

 

 

 

 

Publicerat i Aquitaine, camping | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar